Veckans diabetestips – 7


Jag tror att man är mer benägen att lägga ut inlägg om sin diabetesbalans i de ögonblick som man har en bra kurva eller när man mår jättebra och diabetesen flyter på. Det finns massor med inlägg på sociala medier som bevisar det. Jag tar ofta mig själv som exempel när jag skriver och sanningen är att så är även jag, sällan lägger man ut inlägg när blodsockret är svängigt, högt och åt skogen…av egen erfarenhet så vet jag att motivationen går i cykler med diabetesen och jag har även hittat ett sätt som jag kommer tillbaks i balans när jag har haft en motivationsdipp och Hba1c inte är på den nivå jag vill.

Ha en plan

Jag tror att alla kan hantera sin diabetes bättre om de har en plan för hur de ska göra för att komma tillbaka till den fina balansen och fina värdena efter att motivationen har svikit.

För mig så är motivationen och drivfjädern att jag ska kunna vara i bra skick för att följa mina barn genom livet och även uppleva eventuella barnbarn osv. Jag vill också försöka undvika följdsjukdomar, springa och leva exceptionellt länge.

Varje år så hamnar jag i en typ av svacka där min motivation för diabetes avtar. Det är ju inte så att jag glömmer min diabetes men det händer i dessa perioder att jag inte orkar fokusera så mycket som jag borde på vad jag gör, tar insulin 5 minuter efter inledd måltid istället för strax innan osv. Förkylningen i sig gör ofta sig till känna på blodsockerkurvorna. Ofta händer detta när det blir stressigare på jobbet eller i samband med förkylningar som håller mig borta från min aktiva vardag.

Hur ska man förhindra och motverka detta

För min egen del så hjälper det ofta att ha en regelbunden kontakt med diabetesskötaren. Diabetesläkaren träffar jag med ett års mellanrum men diabetesskötaren träffar jag ytterligare 3-4 ggr /år. När jag kommer till diabetesmottagningen och diskuterar genom hur det har varit den senaste tiden så märker jag ofta själv om jag slarvat när jag börjar analysera hur jag haft det. Ofta när man då ska ta ställning till om doser behöver justeras så slår det mig att det har jag ibland ingen aning om. För jag har inte varit tillräckligt fokuserad på min diabetes för att kunna ta ställning till om det är på grund av insulinmängden eller något annat som min diabetesbalans är åt skogen.

Vägen tillbaka

När jag sedan tar mig i skinnet och bestämmer mig för att komma på rätt spår igen så händer det väl att jag fokuserar väldigt mycket på diabetesen ett tag.

  1. Ta mycket blodsockerprover
    1. Vid uppvaknande
    2. Före och efter varje måltid
    3. Vid läggdags
    4. Alltid under dagen om du känner dig konstig till mods.
  2. Tävla med dig själv med dagliga medelvärden
    1. Ofta finns det den funktionen på många blodsockermätare. På moderna enheter finns det även medelvärden/vecka och månad och kalkylerat hba1c.
  3. Sätt ett Hba1c mål 2 månader framåt ex. har du 8,5% så satsa på att ha 7,5% eller lägre om 2 månader.
  4. Var noggrannare med att beräkna vad du äter och räkna kolhydrater noggrannare en stund.
  5. Motionera regelbundet
Facebooktwitterlinkedinrssyoutube
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *