Sjukdomstillstånd omkullkastar vårt insulinbehov


Som bloggare tar jag ofta inspiration från vardagen och livet som jag befinner mig i. Just nu tillfrisknar och återhämtar jag mig från lunginflammation. Igår var en tredjedel av antibiotikakuren äten. När jag tog ut medicinen på apoteket förklarade de att kuren är så stark så om jag samtidigt skulle ha borrelia (inte ovanligt på Åland) så skulle det försvinna också. Bra va?!

Diabetes tillsammans med sjukdomstillstånd kan te sig lite olika. Förra veckan hade jag feber i två dagar. Under mina feberdagar hade jag flera tillfällen med högt blodsocker som inte gick ner förrän jag ökat insulinmängden till det som motsvarade min dubbla måltidsdos.

Det som vi vet är att det är vanligt att diabetiker behöver mer insulin vid feber och förkylningstillstånd. Men hur mycket mer insulin du behöver är svårt att säga och förstås lite individuellt från diabetiker till diabetiker.

Även om du har en infektion i kroppen så är det inte ovanligt att kroppen behöver mera insulin än vanligt.

Vid magsjuka ökar insulinbehovet tillsammans med att det är svårt att förutspå hur kolhydrater tas upp i kroppen när du har svårt att hålla mat i kroppen.

Detta har att göra med att kroppen vid sjukdomstillstånd börjar producera stresshormon.

Detta ökade insulinbehov uppstår i vår kropp vid sjukdomstillstånd, eftersom kroppen då börjar producera mer stresshormon. Stresshormonerna är insulinantagonistiska hormoner som motarbetar insulinet.

Vid feber så är en tumregel att du ökar insulindosen med 25% för varje febergrad. Har du 39 graders feber så kan du behöva fördubbla dosen.

Det viktigaste du kan göra när du blir sjuk är att ofta kontrollera ditt blodsocker. Gärna varje eller varannan timme.

Det är även bra att tänka på att kroppen återhämtar sig och tillfrisknar fortare om blodsockret hålls på en jämn nivå.

Facebooktwitterlinkedinrssyoutube
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *