Jobb och träning – en vinnande kombo


img_3535

Jag brukar sällan köpa argumentet när någon påstår att de inte ”har tid” att träna. Alla har ju lika mycket tid i dygnet, vill du träna så får du till det. Det finns sätt att som du kan vinna mycket tid på som jag tänkte gå in på i dagens inlägg.

Det var början av augusti och jag visste ju att Lidingöloppet närmade sig och att jag var anmäld. Sommaren hade gått och träningen hade prioriterats ner på grund av husrenovering. Husrenovering är ju visserligen kroppsarbete, men det ersätter ju inte regelbunden löpträning. Det var ju helt enkelt bara att börja och det jag fruktade mest var hur jag skulle kunna hålla motivationen uppe med långpassen.

Spring till jobbet

Det var just då som jag råkade läsa en artikel i Runners world om Linda Christensson som trots en späckad vardag får till den löpträning som hon behöver. Hon jobbar som polis. Hon beskrivs som en person som bara ser möjligheter i allt, en bra inställning med andra ord. Hon berättar att hon springer till och från jobbet. När du kombinerar arbetsdagen med träning så vinner du i tid om du t.ex har familj. Man kan jämföra med att springa ett långpass på en söndag, då går det åt ca 3 h. Visserligen använder du lika mycket tid, men du går upp tidigare innan familjen vaknat och ordnar så att du kommer hem samtidigt som de övriga i familjen.

img_3540

14,6km till jobbet

Min första tanke när jag tänkte om det skulle vara en bra ide att börja kombinera jobb och träning var att det är för långt. Sedan kom jag på att Lidingöloppet är ju 30km och om jag springer tur retur till jobbet så kommer jag ju upp i nästan 30km i långpass på samma dag. Att man delar på passen gör ju att du orkar springa med en högre fart än du annars kanske skulle ha orkat vilket också är positivt. En dag i veckan har jag sprungit tur retur till jobbet och hem. Att fylla på energidepåerna under dagen och strax efter passen är då viktigt för att undgå energidippar.

img_3587

Lite planering så är du igång

Det finns nog inte något bättre sätt att starta dagen på. Du får springa och se solen gå upp. Lite planering krävs för att du ska få det att fungera. Jag funderade hur jag skulle kunna få in detta i min hektiska arbetsvecka. En dag i veckan har vi vanligen inte möten på slutet av dagen så den dagen valde jag. På detta sätt kom jag i god tid till jobbet och avslutade lite tidigare istället. En bra ryggsäck är bra att ha eftersom du behöver ha med dig handduk och kläder för arbetsdagen.

 

img_3524

Tankar inför Lidingöloppet 2016

Idag är det alltså dags för mig att springa Lidingöloppet (30km) i terräng för första gången. Jag känner att formen kunde självklart vara bättre, men samtidigt känner jag att jag kommer i mål. Även om jag självklart jagar tider och har egna målsättningar så är det alltid upplevelsen som jag värderar högst. Känns fantastiskt roligt att få springa detta populära lopp.

Aktiv diabetiker

För mig har det alltid varit viktigt att vara aktiv, inte minst med tanke på min diabetes. Mitt blodsocker under långpass hålls i allmänhet stabilast under morgonpassen har jag märkt. Ofta har det att göra med att insulinet arbetar i kroppen efter lunchen trots att ett par timmar har gått. Under dagens lopp kommer jag att äta en stabil frukost och sedan eventuellt fylla på med frukt mm innan starten 13:30. Sedan är det bara att ställa ner temporär basal till 65% och ta sportdryck vid varje station längs med loppet. Det är en beprövad metod.

Lycka till alla dagens löpare! Njut!

 

Facebooktwitterlinkedinrssyoutube
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *